Lumina nu mai vine de la răsărit! Ministrul Energiei de la București: Vrem să aprovizionăm în totalitate Republica Molodva cu gaze naturale și energie din România

România își doreşte să aprovizioneze intregral şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România, a afirmat ministrul Energiei de la București, Virgil Popescu, citat de Agerpres. El a adăugat că, săptămâna trecută, a fost aprobat un memorandum cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. 

„La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Săptămâna trecută, am aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creşterea capacităţii de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălţi, linie de 400 de kV pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opţiuni pentru finanţarea pe teritoriul României, REPowerEU sau Fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanţarea pentru partea pe teritoriul Republicii Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement, n.r.) pentru Unitatea 3 şi Unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România”, a menţionat Virgil Popescu, la Forumul Energiei, la Financial Intelligence, potrivit Agerpres.

În 17 mai, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Guvernul a aprobat, prin memorandum, o serie de decizii care vizează interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică între România şi Republica Moldova, stabilind, între altele, extinderea lucrărilor la gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău prin construcţia unei conducte de transport pe Centura Chişinăului. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *