Lupte intense în estul Ucrainei. Orașul Avdiivka, în pericol să cadă în zilele sau săptămânile următoare

Forţele ruse continuă ofensiva în zona orașului ucrainean Avdiivka, unde armata ucraineană respinge zeci de atacuri zilnic, potrivit Statul Major de la Kiev. Armata rusă încearcă să încercuiască orașul situat în apropiere de Donețk, ocupat de ruși.

Potrivit unui expert în analiza datelor deschise, Julian Röpke, trupele rusești înaintează cu succes pe două direcții: în sud-est și în centrul orașului, iar situația devine critică pentru apărătorii ucraineni. El a calculat că lățimea coridorului rămas între pozițiile Forțelor Armate Ucrainene și cele ale Forțelor Armate Ruse s-a redus la 4,85 kilometri.

„Situația este deosebit de periculoasă în centrul orașului, având în vedere că trupele rusești sunt la doar aproximativ 200 de metri distanță de una dintre ultimele rute de aprovizionare pentru forțele armate ucrainene. Există și o altă rută către sud, dar și acolo pozițiile rusești se află la sute de metri distanță, în apropierea satului Severnoe. Dacă aceste rute vor fi întrerupte, orașul va fi complet izolat și va cădea”, a explicat analistul, citat de BILD.

Röpke a subliniat că „mai sunt zile sau maxim câteva săptămâni până când orașul va cădea”. După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, Avdiivka rămâne unul din punctele cele mai fierbinţi de pe front.

Rusia încearcă de luni de zile să cucerească orașul, în prezent părăsit de majoritatea populației și devastat de lupte. Analiștii militari spun că orașul este o poartă către orașul Donețk, capitala regiunii Donbas, ceea ce îi conferă un important rol strategic în război.

Avdiivka a fost bine fortificată și protejată încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Fortificațiile fac foarte dificilă o străpungere rusă în interiorul localității, potrivit experților. Din acest motiv, rușii încearcă să-l izoleze de restul teritoriilor controlate de Ucraina.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram