Maia Sandu și-a promulgat inițiativa votului prin corespondență, lege votată de majoritatea PAS în Parlament

Șefa statului, Maia Sandu, a promulgat proiectul privind votul prin corespondență, lege ce a fost votată în 26 aprilie de majoritatea PAS din Parlament, în urma unei propuneri făcută de Maia Sandu.

Proiectul de lege prevede că cetățenii R. Moldova stabiliți în Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor avea posibilitatea să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul din toamnă.

Potrivit proiectului de lege, statele în care va fi implementat inițial votul prin corespondență au fost selectate pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de votare locale sau distanțe mari până la cea mai apropiată secție de votare, experiența anterioară în implementarea votului prin corespondență și fiabilitatea serviciilor poștale.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii moldoveni din aceste țări vor trebui să se înregistreze pentru această procedură și să primească confirmarea finalizării înregistrării de la Comisia Electorală Centrală. Buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau serviciilor poștale obișnuite.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *