Ministerul de Interne dă vina pe fostul concesionar al aeroportului, „Avia Invest”, pentru producerea atentatului de acum două luni 

Cu o întârziere de o lună, Ministrul de Interne, Adrian Efros, a prezentat raportul comisiei de anchetă în cazul atentatului de la aeroport, soldat cu doi morți. Potrivit oficialului, comisia a constatat un „management defectuos și insuficient al sectorului Poliției de Frontieră de la aeroport. Mai mult, oficialul dă vina pe fostul concesionar al aeroportului, „Avia Invest”, pentru producerea atacului de acum două luni. 

„Avia Invest a lipsit aeroportul de încăpere pentru înterevedere și plasarea persoanelor care nu le-a fost permisă intrarea în țară, nu a instalat turnichete, uși de acces între cabinele de control al documentelor, fapt care favorizează riscul trecerii necontrolate a frontierei de stat”, a declarat Efros. 

De asemenea, Efros a enumerat și alte deficiențe, printre care lipsa reglementărilor privind gestionarea situațiilor de criză și modul de asigurare a securității aeronautice la aeroport. Singurul document care reglementează aceste activități e din 2013, susține ministrul de Interne. 

„Toate abaterile sunt condiționate de insuficiența și deficitul de 37% de personal. Lipsa instruirilor personalului sectorului Poliției de Frontieră în situații de criză, infrastructura și dotările au prezentat deficiențe – circumstanțe ce pot favoriza riscuri în adresa vieții personalului Poliției de Frontieră, dar ele țin de competența Aeroportului”, a menționat Efros. 

Potrivit ministrului de Interne, autoritățile au întreprins mai multe măsuri pentru a spori securitatea la aeroport. Pe sensul de intrare în țară a fost amenajată o zonă de așteptare pentru cetățenii străini care așteaptă să li se permită accesul, iar „angajații sectorului de poliție au fost instruiți cum să aplice armamentul din dotare”.

„Am venit cu propunerea de a constitui unui centru coordonat pentru gestionarea crizelor sau a situațiilor de risc la Aeroportul Internațional Chișinău”, a conchis oficialul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram