Ministerul Justiției cere în instanță limitarea activității Partidului „Șansă” pe un termen de șase luni

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, o cerere de chemare în judecată prin care solicită limitarea activității Partidului Politic „Şansă” pentru un termen de  șase luni. Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă. Motivul pentru care este solicitată aplicarea acestei măsuri este faptul că Partidului „Șansă” nu a prezentat Comisiei Electorale Centrale „date complete în urma unui control efectuat de instituție”. 

„Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiției a solicitat Partidului Politic „Șansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerințele actului de control, ulterior fiind informat că informația remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acțiunii în instanță”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Potrivit legislației, activitatea partidului politic poate fi limitată pe un termen de până la 6 luni prin hotărârea definitivă a judecătoriei, la cererea Ministerului Justiţiei. Pe perioada limitării activităţii partidului politic, acestuia îi este interzisă fondarea mijloacelor de informare în masă, organizarea întrunirilor, mitingurilor, demonstraţiilor, pichetărilor şi altor acţiuni publice, folosirea tuturor tipurilor de depuneri bancare, cu excepţia cazurilor când sunt necesare decontări cu contractanţii, decontări aferente îndeplinirii contractelor individuale de muncă, decontări pentru repararea prejudiciilor cauzate prin acţiunile partidului politic, decontări pentru plata impozitelor, taxelor şi amenzilor.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *