Moaştele Sfintei Teodora de la Sihla din Ucraina ar putea ajunge în România

Sfânta Teodora de la Sihla

Ucraina este dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora de la Sihla la schimb cu rămăşiţele eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Filip Orlik, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, relatează Agerpres.

Decizia se regăsește într-o declarație comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, derulată, miercuri, la Kiev. În documente se stipulează că cei doi premieri au remarcat „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Ivan Mazepa și Filip Orlik din România”.

Trupul Sfintei Teodora de la Sihla i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev. Pentru obţinerea acestor moaşte au mai fost făcute demersuri şi în 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Ivan Mazepa la rîndul său, a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709, erou național în Ucraina, și dușman de moarte al rușilor, considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. A fost îngropat în biserica Sf. Gheorghe din orașul Galați, dar mormântul său a dispărut cu ocazia demolării bisericii în 1962.

Filip Orlik a fost un cazac legendar, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat în 1742 la Iași. Orlik a scris una dintre primele constituții de stat din Europa, în 1710, la Tighina (Bender – pe atunci sub administrație otomană). A stabilit principiul separării puterilor în guvern între ramurile legislativă, executivă și judiciară cu mult înainte de publicarea „Spiritului legilor” lui Montesquieu .

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin