Moldova a cumpărat o treime din gazele naturale, consumate în această iarnă, de la un consilier al fostului vicepremier Andrei Spînu

Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, de rând cu șeful Energocom, Victor Bînzari, confirmă că peste 33 la sută din gazele naturale pe care le-am consumat în această iarnă au fost cumpărate de la compania unui consilier al Guvernului. Este vorba despre cetățeanul străin, Willem Coppoolse, angajat la stat, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV 8, acolo unde Andrei Spînu a confirmat declarațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora una dintre firmele de la care Moldova a procurat gaze îi aparține unui consilier de la ministerul pe care l-a condus. Întâmplător sau nu, acesta îl consilia pe Andrei Spînu anume în procesul de organizare a licitațiilor pentru achiziția gazelor.

Datele prezentate în cadrul emisiunii arată că peste 36% din volumul total au fost procurate de la Energocom Otopeni, iar pe locul al doilea, cu o cotă de peste 33%, se află compania ERU Europe GMBH, deținută de Willem Coppoolse, care îl consilia pe Andrei Spînu, după care urmează Ukrtransgaz – cu 20%.

„Eu doar sunt bucuros că am reușit să aducem gaz și să furnizăm gaz din octombrie 2021 și pe parcursul iernii”, a declarat Andrei Spînu.

Pe de altă parte, directorul Energocom, Victor Bînzari, susține că toate procedurile legale, inclusiv recomandările finanțatorilor, au fost respectate.

„Noi am procurat gaz din sursele BERD. Companiile care trebuie să participe la aceste licitații trebuie să fie precalificate. Au fost precalificate șapte companii. Consilierul nu putea influența. După ce aceste companii au fost precalificate, ultima condiție era cine oferă cel mai mic preț, ERU a dat un preț mai mic. Toți au fost în condiții egale. La fiecare etapă noi informam BERD, care nu a avut nicio obiecție. Transferul de bani venea direct de la BERD, nici BERD, nici experții nu au avut vreo rmarcă. I-am selectat pe cei care au dat prețuri mai mici”, a declarat Victor Bînzari în cadrul emisiunii.

Informația despre cetățeanul străin, Wiliem Coppoolse, a apărut în spațiul public în urma unor dezvăluiri făcute de Renato Usatîi. Anterior, și primarul Ion Ceban a pronunțat numele lui, în cadrul unei emisiuni televizate.

Citește și: Renato Usatîi: În doar trei luni, din buzunarele moldovenilor s-au furat cel puțin 4-5 miliarde de lei, în urma „schemelor” de achiziție a gazelor naturale

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram