VIDEO | Renato Usatîi: În doar trei luni, din buzunarele moldovenilor s-au furat cel puțin 4-5 miliarde de lei, în urma „schemelor” de achiziție a gazelor naturale

Renato Usatîi a ieșit în spațiul public cu noi dezvăluiri despre presupusele schemele folosite de către reprezentanții guvernării PAS în legătură cu procesul de achiziție a gazelor naturale. Potrivit lui, în 2022, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au semnat un contract de achiziție a gazelor naturale cu compania azeră SOCAR. 

Informația despre acest contract a apărut abia acum în spațiul public, pentru că acest contract a fost secretizat de către Guvern. Totuși, spune Usatîi, nici Comisia pentru Situații Excepționale, nici Guvernul, nu a luat vreo decizie cu privire la secretizarea contractului. 

În total, în baza contractului cu azerii, au fost cumpărate peste 100 de milioane de metri cubi de gaz. Doar că Energocom nu a cumpărat gazul direct de la compania azeră, ci printr-o firmă intermediară din Luxemburg. 

„Domnule Recean, conducerea Energocom, cât încă mai sunteți la lucru și nu v-au dat afară, vreți să ne spuneți de ce între Energocom și SOCAR a fost o companie, din astea pe care le iubește Andrei Spînu, off-shore. Dar Poate nu e off-shore. Dar de ce a fost nevoie de o companie intermediar? Companie este un LTD din Luxemburg. E o întrebare la care trebuie să răspundă autoritățile. „De la fiecare cetățean al Republicii Moldova, s-au scos cel puțin 4-5 miliarde de lei. Ați fost furați și asta doar din noiembrie și până acum. Doar în perioada februarie, martie și aprilie”, a spus Usatîi. 

Mai mult, potrivit lui Usatîi, reprezentantul Energocom nu a fost prezent la semnarea contractului cu compania din Azerbaidjan, ceea ce, potrivit politicianului, ar fi o încălcare. 

„La acea întrevedere de la Baku a fost doamna prim-ministru Gavriliță, Andrei Spînu, dominatorul, și mai multe persoane, dar nu a fost reprezentantul Energocom. Asta e o altă întrebare pentru un dosar penal, actual sau viitor, nu mă interesează. Cine a semnat contractul? Pentru că trebuia să-l semneze Energocom. Prezentați, vă rog, poza de pe ultima pagină, ca această întrebare să fie scoasă de pe rol”, a declarat Usatîi. 

De asemenea, Renato Usatîi a mai spus că tariful actual pentru un metru cub de gaz ar trebui micșorat la 9 lei, nu la 16 lei, așa cum cere Moldovagaz. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram