Moldovenii din Gaza așteaptă deschiderea frontierei cu Egiptul. MAEIE: Evacuarea va fi foarte agitată și haotică

Rafah

Majoritatea cetățenilor moldoveni, care se află în Fâșia Gaza, au ajuns în sudul enclavei. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Igor Zaharov. Potrivit sursei citate, majoritatea moldovenilor se află în regiunea de sud a Gazei, în așteptarea unei decizii favorabile din partea autorităților egiptene, care să le permită să se întoarcă în Moldova.

„Doritorii de a părăsi Fâșia Gaza s-au adunat la punctul de trecere cu Egiptul – Rafah. Asta e singura opțiune de evacuare. Alta pur și simplu nu exista. Majoritatea cetățenilor noștri deja sunt în sudul Gazei. În același timp, ne așteptăm că evacuare va fi foarte agitată și haotică. Până acum nimeni nu a reușit să își evacueze cetățenii, vor fi mulți. (…) Așteptăm mesajele oficiale din partea Egiptului că deschide trecerea pentru a putea comunica cetățenilor să se deplaseze în siguranță către punctul de trecere”, a declarat Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Sâmbătă, MAEIE a anunțat că a luat legătura cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza, urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. Reprezentantul diplomației de la Chișinău susține că odată ce Chișinăul va avea confirmarea deschiderii punctului de trecere, funcționarul consular delegat de MAEIE pentru a intensifica eforturile de asistență, se va deplasa spre Rafah.

„Acolo el va elibera titlurile de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport. Acesta va facilita tranzitul lor către Cairo și ulterior către Republica Moldova”, a mai precizat Zaharov.

Între timp, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, a declarat, în această după-amiază, că guvernul israelian nu a luat încă o poziție care să permită deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza.

„În momentul de față nu există o încetare a focului pentru a permite ajutorul umanitar în Fâșia Gaza și pentru ieșirea străinilor”, se arată într-o declarație de astăzi a biroului prim-ministrului Netanyahu.

După ce SUA au încheiat un acord în acest sens la Cairo, punctul de trecere era de așteptat să se deschidă în această dimineață pentru a permite cetățenilor străini și cei care au dublă cetățenie să fugă prin Egipt. Aceasta va însemna o evadare din război pentru un număr limitat de palestinieni, scrie Sky News.

Rafah este singura poartă a Gazei către restul lumii care nu este controlată direct de Israel. Se află sub controlul Egiptului, ca parte a unui acord cu Israelul și Uniunea Europeană. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin