O cursă avia charter, organizată de Ilan Șor, a așteptat șapte ore să decoleze din Tel Aviv spre Chișinău. Autoritățile aeronautice: Nu aveau toate actele în regulă

Treizeci de pasageri ai unei curse charter au așteptat aproape șapte ore pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Israel, ca autoritățile din Republica Moldova să ofere aeronavei autorizație de scor spre Chișinău. Cursa a fost organizată de politicianul fugar Ilan Șor. Acesta a acuzat autoritățile de la Chișinău că au blocat intenționat zborul.

„Toată ziua, avionul charter pe care l-am organizat, cu familiile de moldoveni, inclusiv și cu copii la bord, a așteptat permisiunea de a decola spre Chișinău de pe aeroportul Ben-Gurion din Israel. Și abia noaptea a primit permisiunea de a zbura. Autoritățile moldovenești nici nu au încercat să se implice cumva în această situație, echipa noastră fiind nevoită să apeleze la toată lumea care ar fi putut influența acest proces. Doar atunci când deputatul Marina Tauber l-a contactat pe directorul Autorității Aviației Civile din Moldova, Vasile Șaramet, și la rugat să se implice personal în rezolvarea acestei probleme, lucrurile s-au mișcat din loc”, a scris Șor, pe rețelele de socializare, citat de Newsmaker. 

În replică, cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) susțin că reprezentanții companiei care au efectuat zborul „nu aveau toate actele în regulă”.

„Solicitarea de autorizare a zborului neregulat a venit din partea furnizorului de servicii de deservire la sol MGH Ground Handling din Aeroportul Internațional Chisinau și a fost înregistrată în SIA GEAP la ora15:40, nefiind depuse toate actele necesare pentru autorizare. După coordonarea între reprezentantii Autorității și MGH Ground Handling aproximativ la 18:30 au fost depuse și actele care lipseau. 

Reprezentanții AAC mai spun că, deși conform solicitării acesta este un zbor de repatriere, solicitantul nu a coordonat zborul cu instituțiile statului relevante, „motiv pentru care a fost necesar timp suplimentar pentru a verifica originea zborului și lista pasagerilor”

„Menționam ca din 30 de pasageri, conform informației prezentate de către solicitant doar 13 sunt cetățeni au Republicii Moldova. După finalizarea verificărilor corespunzătoare, autorizația a fost emisa la ora 22:30. Autoritatea Aeronautică Civilă regretă orice încercare de a induce în eroare și a dezinforma populația”, se arată în comunicatul AAC. 

Menționăm că, timp de aproape o săptămână, Israelul se află în război cu gruparea Hamas din Fâșia Gaza, iar aeroportul din Tel Aviv a fost o țintă constantă a militanților palestinieni. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *