O mamă din Capitală atrage atenția asupra haosului din învățământ: Școlile din sate sunt închise, iar cele din Chișinău sunt supraaglomerate  

Discrepanță semnificativă în sistemul educațional din Moldova. În timp ce unele școli sunt închise din lipsa elevilor, așa cum s-a întâmplat cu cele șase instituții din raionul Ialoveni, cele din Chișinău se suforcă din cauza numărului prea mare de elevi. Problema a fost sesizată de mama unui copil de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani al Capitalei, care acuză autoritățile din domeniul educației de „impotență și incoerență”.

Femeia atrage atenția că în liceul în care a fost înmatriculat copilul său sunt cinci clase de-a întâia cu un număr de 43-45 de elevi fiecare. Administrația a acceptat 270 de cereri de înmatriculare, în timp ce numărul de locurile este de doar 150. 

„Nu s-a autosesizat nici Ministerul, nici Direcția Educație. Totul este bine, mersi. Administrația școlii strânge din umeri, că, dă, ce să facă?! Din câte am observat, ministrul Educației, al nostru cel crețos, se implică când este vorba de închiderea claselor de a X-a din licee din raionul Ialoveni. Deci, pentru dânsul nu e o problemă că elevii din Bardar vor veni la Văsieni, cei de la Rușestii Noi în altă parte. Asta e ok, el se implică, dar când în clasele de-a întâia sunt câte 43-45 de elevi el nu se implică. Asta nu ține de competența Ministerului”, spune femeia.

În aceste condiții, ea pune la îndoială capacitatea profesorilor de a face față acestei misiuni complicate.

„O compătimesc pe doamna învățătoare cu toate că este un om minunat, dar îmi fac griji pentru starea ei de sănătate. Cunoscându-mi copilul meu, dacă mai sunt vreo 5 de-alde el e Doamne ferește!”, afirmă femeia.

Părintele afirmă că liceul aflat în imediata apropiere, „A. Cehov”, cu predare în rusă, a înmatriculat doar 29 de elevi, dar are 75 de locuri. În aceste condiții, spune femeia, primarul, ministerul Educației și Direcția Municipală ar trebui să intervină pentru a reorganiza spațiile libere din unele școli ca să fie folosite de administrația liceelor vecine, care sunt supraaglomerate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram