O nouă celulă de criză a fost activată la București. Un marinar român, pe o navă capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie

O navă cargo, deținută de britanici și operată de japonezi, a fost capturată de rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie, a anunțat Israelul, duminică, 19 noiembrie, acuzând un „act de terorism iranian”, relatează agenția Reuters. În echipajul de la bordul navei, format din 25 de oameni din diferite țări, se află și un român. În acest context, Ministerul de Externe de la București a activat o celulă de criză.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”, anunță MAE.

Cel mai înalt purtător de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii Houthi, solicitând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru a lucra la eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său.

Pe platforma X circulă în prezent imagini neverificate cu presupusul moment al capturării navei cargo de către rebelii Houthi.

Anterior, rebelii houthi au avertizat că ar putea viza navele deținute sau operate de companii israeliene sau care poartă pavilion israelian. De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, aceștia au lansat rachete cu rază lungă de acţiune şi drone împotriva Israelului. Biroul premierului Benjamin Netanyahu a transmis însă că la bordul navei cargo nu se aflau israelieni, iar Israelul nu are legătură cu proprietatea sau operarea ei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *