Patentarii, din nou în fața Guvernului! Cer autorităților să nu anuleze dreptul de activitate în baza patentei de întreprinzător

Deținătorii de patente au ieșit din nou în fața Guvernului să protesteze, nemulțumiți de decizia autorităților de a anula dreptul de activitate în baza patentei de întreprinzător, din 1 iulie.

Aceștia au scandat „Rușine!” și „Unde-i Alaiba!” (Ministrul Economiei n.r). Aceștia susțin că alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, fiindcă piețele și volumul de marfă este diferit și nu toți sunt „pe același cântar”. 

În fața manifestanților a ieșit secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, însă protestatarii nu au vrut să discute cu el, cerând să fie primiți în audiență de ministrul Alaiba. 

La rândul său, Dumitru Alaiba a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a menționat că, în prezent, se implementează o reformă care urma să fie făcută încă în anii 2000.

„Aproximativ 200 de deținători de patentă în comerț au venit la Guvern. Facem o reformă care trebuia făcută încă în anul 2000. Da, lucrurile sunt într-atât de înapoiate în țara noastră. Înțeleg neliniștea lor, însă o să subliniez încă o dată că în 25 de ani acești oameni au fost neglijați. O să le oferim suport să evolueze. Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumătate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență”, a scris Alaiba.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, la finalul anului 2022, erau înregistrați  aproximativ cinci mii de persoane care dețineau patente pentru activitatea de comerț cu amănuntul. Patenta de întreprinzător este utilizată, în prezent, în activităţile de comerţ cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram