PSDE cere Ministerului Dezvoltării Economice să-și revizuiască decizia privind blocarea activității în bază de patentă

Social-democrații îi cer Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să-și revizuiască decizia privind interzicerea activității în bază de patentă, care intră în vigoare din 1 iulie. Într-un comunicat transmis presei, formațiunea notează că această măsură nu poate fi aplicată atât timp cât nu au fost prezentate soluții de alternativă viabile, care să ajute acești oameni.

„Peste doar câteva zile, alți peste 4000 de mici întreprinzători riscă să rămână pe drumuri. Este vorba despre comercianții care activează în bază de patentă și care, începând cu 1 iulie, sunt obligați să activeze după cu totul alte reguli și să înfrunte sistemul birocratic, care știm foarte bine cum funcționează la noi. Asta dincolo de cheltuielile imense puse pe umerii lor. Acești oameni, care o duc de pe o zi pe alta, mulți dintre ei pensionari, și care își asigură existența vânzând mărunțișuri în piețe sau pe marginea drumurilor, sunt forțați să adune o groază de hârtii, să bată pe la ușile instituțiilor statului, să achite diverse taxe și să-și procure aparate de casă, pe care să le omologheze și să obțină tot felul de autorizații”, menționează PSDE.

Formațiunea mai atrage atenția că noua măsură restrictivă se aplică selectiv, adică nu-i vizează pe toți, cum ar fi în cazul frizerilor sau celor care repară încălțămintea, asupra cărora nu se răsfrânge restricția, fapt calificat derept „o discriminare pe față, pe care iarăși nu o poate explica nimeni”.

„Toate acestea fără o comunicare normală, fără explicații clare și fără niciun ajutor din partea ministerului condus de Dumitru Alaiba, care pare să fie concentrat nu pe dezvoltarea economiei, ci pe distrugerea ei definitivă. Ei nu fac altceva decât să-și crească salariile, din contul acelorași patentari sărmani, din contul profesorilor, medicilor și altor categorii de contribuabili extrem de nedreptățiți”, se mai spune în comunicat.

În aceste condiții, Partidul Social Democrat European cere „public și categoric” Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să oprească imediat aceste măsuri „represive și total neavenite” și să vină cu soluții în sprijinul oamenilor, nu împotriva lor.

„În lipsa unui plan clar, elaborat în comun cu cei vizați direct și, cel mai important, care să conțină soluții practice din partea Guvernului, o astfel de măsură nu poate fi aplicată. Prin urmare, cerem Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să-și anuleze decizia de a interzice patenta de întreprinzător și să revină asupra acestei chestiuni abia după ce va avea răspuns la toate întrebările”, concluzionează PSDE.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram