Patriarhia Română a cerut Chișinăului tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei și retrocedarea mai multor clădiri istorice

Încetarea discriminării Mitropoliei Basarabiei și retrocedarea mai multor clădiri istorice, confiscate în perioada comunistă – sunt două dintre solicitările făcute de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, care l-a primit în vizită pe președintele Parlamentului Igor Grosu. Întânireea a avut loc astăzi, 20 ianuarie, la București. 

Șeful Legislativului de la Chișinău a fost însoțit la întrevedere de Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, și premierul României Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit basilica.ro, în cadrul întrevederii s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. 

Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova. La rândul său, notează basilica.ro, Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluționare, la fel și solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *