După mai bine de doi ani, începând de astăzi, Republica Moldova nu se mai află în stare de urgență. Termenul de 30 de zile, stabilit după ultima prelungire, a expirat în 30 decembrie, prin urmare, activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale este, de astăzi, suspendată, iar toate deciziile, de acum încolo, pot fi luate conform procedurilor standard.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită în toamna anului 2021, inițial în contextul crizei energetice. Ulterior, în 24 februarie 2022, odată cu invazia rusă Ucraina, a fost decretată o nouă stare de urgență, pe un termen de 60 de zile, legată de securitate, de această dată, în contextul războiului. După aceea, la fiecare două luni, ea a fost prelungită de către majoritatea parlamentară, la solicitarea Guvernului. Ultima prelungire a avut loc în 1 decembrie, pe un termen de 30 de zile.
În toată această perioadă, Republica Moldova a fost condusă, în mare parte, de Comisia pentru Situații Excepționale, care avea mână liberă să ia decizii cu derogări de la legislație, prin mecanisme juridice simplificate. Acest lucru a provocat controverse și critici, guvernarea PAS fiind acuzată de lipsă de transparență în procesul decizional și de faptul că ar fi folosit starea de urgență pentru a ocoli procedurile legale și a utiliza abuziv banii publici, dar și pentru a-și anihila oponenții politici, cu scopul de a-și consolida puterea.