Premierul României, Marcel Ciolacu, după o discuție cu Klaus Iohannis: O decizie cu privire la trimiterea unui sistem Patriot Ucrainei poate fi luată doar de CSAT

Premierul României Marcel Ciolacu a declarat marți la Brașov că a discutat cu președintele Klaus Iohannis cu privire la posibilitatea trimiterii unui sistem patriot în Ucraina, dar a evitat să spună care este poziția sa pe acest subiect. „Este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri când vorbim de apărarea națională”, a declarat Ciolacu, transmite Hotnews.ro.

„Am avut o discuție cu președintele României, urmează să luăm o decizie în CSAT (n.a Consiliul Suprem de Apărare a Țării). După CSAT veți afla decizia”, a spus Ciolacu.

Premierul român a precizat că a avut această dicuție cu Iohannis „în aceste zile”.

Întrebat care este poziția sa pe această tema, Ciolacu a spus: „Vă repet. Este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri când vorbim de apărarea națională”.

În plus, Ciolacu a precizat că nu ar fi declarat că ministrul Apărării are „rețineri mari”, ci doar că are „rețineri” ca România să dea Ucrainei un sistem de apărare Patriot.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică la Antena 3 că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să dea Ucrainei un sistem de apărare Patriot, menţionând că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă şi că decizia va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Sursele Observator din domeniul Apărării susţin că cedarea unui Patriot către Ucraina se poate face doar dacă România primeşte drept compensaţie un sistem de apărare similar sau chiar mai performant. Pe listă se numără sisteme de apărare anti-aeriană precum NASAMS, IRIS-T, SAMP-T sau THAAD, în funcţia de disponibilitatea aliaţilor din NATO. 

„În actuala situație operativă, o eventuală decizie (n.red. referitoare la sistemul Patriot pentru Ucraina) ar trebui să fie bazată pe o compensare cu alt echipament similar, cel puțin”, spun sursele Observator din zona Apărării.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *