Premize pentru ieftinirea creditelor! BNM a redus rata de bază la 4,75 la sută anual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de de 4,75 la sută anual, față de 6 la sută cât era anterior. De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 6,75 la sută și, respectiv de 2,75 la sută anual.

Potrivit BNM, aceste decizii continuă relaxarea politicii monetare începută la sfârșitul anului trecut, iar prognoza curentă adeverește încă o dată tendințele dezinflaționiste prevăzute anterior.

„BNM urmărește stimularea creditării și susținerii cererii agregate interne, deopotrivă prin încurajarea consumului și a investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste, având drept scop menținerea pe termen mediu a inflației în limita intervalului de variație a țintei”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Băncii Centrale mai anunță că rata anuală a inflației a scăzut în septembrie până la 8,6 la sută de la 13,2 la sută în iunie anul curent. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram