Primele roade ale summit-ului UE din iunie: Guvernul repară infrastructura în regim de urgență

Summit-ul Uniunii Europene, care se va desfășura în 1 iunie în Republica Moldova, are deja primele efecte pozitive. Presat de timp, dar și de grandoarea evenimentului, care va reuni zeci de delegații conduse de cei mai importanți lideri ai lumii occidentale, Guvernul de la Chișinău s-a apucat să repare, în regim de urgență, infrastructura și să asigure condiții optime, pentru a garanta confortul participanților.

Astfel, conform unei hotărâri de Guvern, din fondul de rezervă vor fi redirecționate, în acest scop, peste 6,5 milioane de lei.

O parte din acești bani, mai exact peste 782 de mii de lei, va fi investită în reparația drumului spre Castelul Mimi, unde vor fi duși oaspeții, dar și pentru amenajarea unei parcări în zonă.

Alte aproape 2 milioane de lei vor fi folosite pentru reabilitarea stațiilor de tren, de la Chișinău și Bulboaca, iar alte 1,2 milioane sunt destinate renovării trenurilor modernizate D1M, care se vor deplasa, cel mai probabil, către această destinație.

Pentru transportul nemijlocit al delegațiilor au fost alocate suplimentar peste 84 de mii de lei.

La summit-ul Uniunii Europene, din 1 iunie, sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guverne, precum și conducătorii UE. Liderii întruniți la Chișinău vor discuta despre eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene. Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin