Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina: Beijingul înţelege ce se ascunde în spatele conflictului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că sprijină planul Chinei pentru o reglementare paşnică a crizei ucrainene, afirmând că Beijingul a înţeles pe deplin ce se ascunde în spatele acestei crize, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă chineze Xinhua înaintea vizitei sale de stat de două zile la Beijing, care începe joi, 16 mai, Putin a declarat că Rusia rămâne deschisă dialogului şi discuţiilor pentru a rezolva conflictul care durează de peste doi ani.

„Noi nu am refuzat niciodată să negociem. Căutăm o rezolvare cuprinzătoare, durabilă şi justă a acestui conflict prin mijloace paşnice. Suntem deschişi la un dialog pe tema Ucrainei, dar astfel de negocieri trebuie să ţină cont de interesele tuturor ţărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre”, a declarat Putin în interviul acordat în scris.

Planul Chinei şi alte „principii” făcute publice de preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută ţin cont de factorii din spatele conflictului, a spus preşedintele rus.

„Evaluăm pozitiv abordarea Chinei privind rezolvarea crizei ucrainene. Beijingul înțelege cu adevărat cauzele sale fundamentale și semnificația geopolitică globală. Conceptele şi sugestiile indicate în document demonstrează dorinţa sinceră a Chinei de a stabiliza situaţia, a adăugat preşedintele rus.

Beijingul a prezentat în februarie 2023 un document în 12 puncte care stabilea principiile generale pentru încheierea războiului în Ucraina, dar fără niciun fel de detalii. La vremea respectivă, documentul a avut parte de o primire lipsită de entuziasm atât în Rusia, cât şi în Ucraina, în timp ce SUA au declarat că, prezentându-se drept un artizan al păcii, China reflectă „naraţiunea falsă” a Rusiei, fără să condamne invazia acesteia.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *