Renato Usatîi, despre situația din justiție: Scandalul legat de Tatiana Răducanu este ultimul cui bătut în sicriul „justiției reformate”

Reforma PAS în domeniul justiției este compromisă total și s-a ajuns, așa cum era de așteptat, la blocarea justiției. Este opinia președintelui formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a adăugat că „reforma justiției este necesară, dar nu în modul primitiv în care are loc acum”. 

„Scandalul legat de Tatiana Răducanu este ultimul cui bătut în sicriul „justiției reformate”. Reforma justiției este necesară, dar nu în modul primitiv în care o face PAS. Nu cu evaluatori externi ca cel de la pre-vetting, cu probleme mari de integritate. Nu cu unii membri ai acestei comisii de evaluare, care nu trebuiau admiși nici pe aproape de această instituție, care dau note de integritate judecătorilor și procurorilor. Problema PAS este că a compromis și ideea de evaluare externă prin oamenii dubioși pe care i-au adus. Personalul din sistem nu are încredere în evaluările făcute de PAS și nu vor să devină niște instrumente politice. Recunosc această stare de lucruri până și actualul procuror general interimar, dar și șefa procuraturii anticorupție, oameni numiți în funcție de actuala guvernare.   

Potrivit lui Renato Usatîi, ceea ce face, de fapt, actuala guvernare este că își formează propria echipă politică de judecători. 

„Pe modelul ONG-urilor finanțate din străinătate, care lucrează ilegal pentru PAS, la fel este și cu acești evaluatori plătiți cu zeci de mii de euro să racoleze judecători pentru guvernarea actuală. Nu înțeleg de ce mai cheltuie atâția bani cu experții străini compromiși și nu îl pun direct pe Spînu șef evaluator al judecătorilor, ca PAS să lucreze direct și transparent, nu prin intermediari. PAS luptă cu oamenii din sistem, nu cu sistemul! Asta arată că ei vor să îi înlocuiască inclusiv pe judecătorii integri cu oamenii lor. Reforma justiției trebuie făcută, dar nu așa cum o face PAS, ci prin curățarea sistemului, nu prin politizarea lui”, a mai scris Ustaîi. 

Usatîi a mai scris că multe scandaluri privind evaluarea celor din instituțiile de drept au făcut total necredibilă capacitatea și intenția guvernării de a curăța sistemul. 

„De aceasta aproape două treimi din populația țării nu crede în independența justiției. Cetățenii țării sunt convinși că justiția lucrează pentru guvernare. Așa vrea PAS să ducă Moldova în UE, prin capturarea sistemului de drept?! Iată de ce trebuie organizate cât mai curând alegeri anticipate și oprite aceste abuzuri ale PAS. Altfel, cu cât PAS stă mai mult la putere, cu atât mai mulți ani ne vor trebui să reparăm modul în care au distrus instituțiile statului, economia, justiția etc.”, a mai adăugat Usatîi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *