Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi moldovenii pentru gazele naturale are la bază nu contextul internațional, precum insistă guvernarea, ci deciziile proaste ale factorilor de decizie, care au fost neargumentate din punct de vedere economic. Cel puțin asta sugerează Alexandru Slusari, numit recent în calitate de membru al Consiliului de administrație al Energocom.
Într-o postare pe Facebook, Slusari susține că moldovenii suportă astăzi din propriul buzunar surplusul de gaze achiziționat, nejustificat din punct de vedere a prețului de atunci, dar și a volumului necesar.
„În cadrul Consiliului de administrare Energocom, eu am rămas pe poziția că volumul stocurilor, procurate în toamna-iarna 2022, a fost unul exagerat și neargumentat din punct de vedere economic. În special, vorbesc de cele 200 mln m3, procurate în baza a două decizii secrete ale CSE. Acest lucru în prezent influențează menținerea a unui tarif mare intern la gaz, în situația când prețuri internaționale au coborât sub 400 euro pentru o mie m3. Am discutat problema respectivă și cu mai mulți experți în domeniu, care împărtășesc opinia mea”, a menționat Slusari în postarea sa.
Astfel, acesta consideră că de acest caz ar trebui să se ocupe justiția, pentru a face lumină în această problemă.
„Recent, CNA a solicitat de la Energocom toata informația despre tranzacțiile de procurare a gazelor pentru perioada 2021-2022, cu indicarea argumentării economice. După asta a venit și Ordonanța Procurorului pentru misiuni speciale, privind ridicarea tuturor deciziilor organelor de conducere a companiei pentru perioada august 2021 – aprilie 2023, care vor fi examinate în cadrul urmăririi penale pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu comis de către O PERSOANĂ cu funcție de demnitate publică”, a spus Slusari, fără însă să dea nume.
În context, el anunță că Energocom va prezenta mai multă informație despre activitatea de achiziționare a gazelor în stocuri în anul trecut, pentru a asigura „transparență maximă”, astfel încât cetățenii și agenții economici să „înțeleagă logica formării prețurilor la gaze și energia electrică și să aibă încredere în politicile energetice ale statului”.