Războiul, la un nou punct de cotitură. Ucraina se pregătește intens pentru o ofensivă puternică

Forțele armate ucrainene vor începe ofensiva, cel mai probabil, la sfârșitul acestei primăveri, în luna mai. Despre acest lucru scrie publicația americană Politico, care face trimitere la surse oficiale.

Potrivit autorilor, Kievul nu a stabilit încă o strategie clară, însă examinează două variante – să avanseze în sud, dinspre Herson spre Crimeea, sau să forțeze un avans spre estul țării, în Donbas, iar după aceea să le taie rușilor calea terestră către peninsula din Marea Neagră.  

Totuși, oficialii americani ar fi sceptici în privința primei variante, în condițiile în care forțele ruse și-au fortificat mult pozițiile pe malul stâng al Niprului, iar ucrainenii nu dispun de forțe suficiente, pentru a putea lua cu asalt aceste poziții. Prin urmare, cel mai probabilă este o ofensivă în partea de nord.

Aceleași surse menționează că de președintele Zelelenski depinde perioada în care va începe contraatacul, dar și faptul dacă trupele ucrainene vor continua să apere orașul Bahmut sau vor opta pentru o repoziționare strategică.

„Vom consolida capacitățile de luptă ale armatei ucrainene până la nivelul care să-i permită să schimbe dinamica pe câmpul de luptă, iar la momentul oportun să poată porni ofensiva”, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în cadrul grupului de contact cu partea ucraineană.  

În același timp, experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au ajuns la concluzia că trupele rusești și-au încetinit operațiunile pe linia frontului din Ucraina, comparativ cu săptămânile precedente. Analiștii spun că forțele ruse au obținut doar câștiguri tactice minime de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk în ultima săptămână și că este posibil ca forțele ucrainene să fi reușit să lanseze contraatacuri și să recupereze unele porţiuni de teritoriu în regiunea Lugansk.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram