Republica Moldova importă tot mai multă motorină din Rusia! Importurile din România, în scădere 

Republica Moldova a reluat importul de motorină din Federația Rusia, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). După ce în primul trimestru nu am important deloc motorină din Rusia, în trimestrul II au fost importate puțin peste două mii de tone, iar în trimestrul III, importurile motorinei rusești au crescut la nouă mii de tone, scrie Mold-street.com.

În consecinţă, cota motorinei importate din Rusia a crescut de la 0%, în primul trimestru al anului 2023, la aproape 5% – în trimestrul III, arată datele ANRE. Totuşi, volumul motorinei rusești ar putea fi mult mai mare, asta pentru că au crescut semnificativ şi importurile de motorină din Turcia şi India, doi importanţi importatori de petrol rusesc, pe care ulterior îl procesează, iar produsele finite, în special motorina, este exportată ca produs de origine locală. Datele ANRE mai relevă că România continuă să fie principala sursă de aprovizionare cu carburanţi a Republicii Moldova, însă cota ei este în scădere. 

„Astfel, motorina din Turcia au ajuns să aibă o cotă de aproape 24% din totalurile importurilor din trimestrul III al 2023 (în prima jumătate cota era de doar 3%), iar cota Indiei a urcat la 13,7%. Aşa că cota reală a motorinei produse din petrol rusesc este mult mai mare pe piaţa Moldovei.În consecinţă cota României a coborât de la 90,6% – în primul trimestru, la mai puţin de 45% în trimestrul III ale acestui an”, mai scrie Mold-street.com.

Potrivit ANRE în primele 9 luni ale anului 2023, în Republica Moldova au fost importate circa 673.000 tone de produse petroliere, în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cea mai mare cota a revenit motorinei – 73% (circa 491.247 tone), în timp ce benzina a avut o cotă de 20,4% (137.302,3 tone), iar gazul lichefiat – 6,6% (44.364,2 tone).

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram