Retrocedarea unei clădiri din Chișinău Mitropoliei Basarabiei, sub semnul întrebării. Maia Sandu: Vom organiza consultări publice

Decizia autorităților de la Chișinău de a transmite în proprietatea Mitropoliei Basarabiei clădirea Bibliotecii Naționale, o aripă a căreia a aparținut cândva fostului Seminar Teologic din Chișinău, subordonat Bisericii Ortodoxe Române, nu este una definitivă. Cel puțin asta reiese din declarațiile președintelui Maia Sandu, care a anunțat că subiectul va fi supus dezbaterilor publice. Asta după ce mai mulți activiști civici și politici, unii dintre ei apropiați guvernării PAS, au criticat dur inițiativa.  

„Autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate. E devreme să comentez, pot să spun doar câteva lucruri”, a declarat Maia Sandu.

Totuși, șefa statului a sugerat că autoritățile de la Chișinău se simt obligate să răspundă pozitiv solicitării BOR, în condițiile în care statul român sprijină constant Republica Moldova.

„În primul rând, relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău care au fost reabilitate – au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție”, a punctat Maia Sandu,

La 6 martie, un grup de deputați în frunte cu președintele parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat proiectul de lege nr. 57 vizând restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.

Mitropolia Basarabiei a salutat inițiativa legislativă și a declarat că, în cazul în care i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al Republicii Moldova, instituția nu intenționează să-i schimbe destinația, ci se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.

„Mitropolia Basarabiei subliniază că inițiativa legislativă nr. 57 din 6 martie 2023 nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”, a anunțat Mitropolia Basarabiei într-un comunicat, în care susține că nu va schimba destinația clădirii.

Menționăm că decizia de a transmite în proprietatea Mitropoliei Basarabiei clădirea Bibliotecii Naționale a fost luată în urma unei vizite la București a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, tot el lider al partidului de guvernământ, PAS, în cadrul căreia s-a întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel. El i-a promis întâistătorului BOR că autoritățile de la Chișinău vor examina posibilitatea retrocedării proprietăților Mitropoliei Basarabiei, de care a fost lipsită abuziv după ocupația sovietică a Basarabiei.

Decizia a nemulțumit însă mai mulți activiști civici și lideri de opinie, care s-au opus vehement înstrăinării acestor imobile. Printre cei mai vocali critici au fost socialistul Igor Dodon, fostul premier Ion Sturza, liderul Congresului Civic, Mark Tkaciuk, fostul deputat comunist Iurie Muntean. O reacție virulentă au avut și mai mulți activiștii civici, precum Nata Albot, Ion Andronache, Oleg Tofilat, Alex Buretz, Constanța Dohotaru, Ecaterina Luțișina, Vitalie Sprinceană, Valeriu Pașa, dar și unele nume cunoscute din presă, precum Vitalie Călugăreanu, Alina Radu, Mariana Rață și alții.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *