Roadele înfrățirii. Județul Buzău din România alocă 320 000 de euro R. Moldova, din care 250 000 sunt destinați restaurării Cimitirului Eroilor din Chișinău

Sprijin consistent de peste Prut pentru Cimitirul Eroilor din Chișinău, după ce Primăria Capitalei a anunțat că va restaura complexul memorial distrus de puterea sovietică. Consiliul Județean Buzău a decis să aloce în acest scop 250 de mii de euro, pe lângă alte 70 de mii de euro care vor ajunge tot în Republica Moldova.

Proiectul de finanțare în sumă totală 320 de mii de euro a fost aprobat miercuri de Consiliul Județean Buzău, având la bază acordurile de înfrățire dintre acest județ din România cu municipiul Chișinău și raionul Soroca. Banii sunt asigurați din bugetul propriu al județului Buzău pentru anul 2023. Din această sumă 250 000 de euro vor fi investiți în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români, iar 50 000 de euro – pentru amplasarea unui monument.

„La Chişinău, în 1941, pentru că se întâmplase o mare nedreptate, cineva nu a mai fost de acord cu pactul Ribbentrop-Molotov, iar soldaţii români şi-au dat viaţa pentru ca România să se reîntregească. De atunci, nimeni nu s-a mai gândit să pună o floare sau să reabiliteze Cimitirul Eroilor Ostaşilor Români. Autorităţile au acceptat să reabilităm acest cimitir şi să punem un monument în care să scriem foarte clar că acolo românii şi-au dat viaţa pentru reîntregirea acestui neam”, a explicat preşedintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Al treilea proiect se referă la reabilitarea Bibliotecii „Basarabia” din Soroca, care funcționează ca secție exterioară a Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” din Buzău, pentru care au fost locate 20 000 de euro.

Anterior, în baza acordurilor de înfrățire existente, Consiliul Județean Buzău a contribuit cu bani la reabilitarea altor obiective de interes public, precum repararea Secției de Terapie a Spitalului Raional Soroca, extinderea Blocului de odihnă a Centrul de odihnă și tineret „Prietenia” din Dubăsari, amenajarea și modernizarea Parcului Catedralei din Municipiul Chișinău, reparația capitală a pasajului pietonal subteran din bulevardul Dacia la intersecție cu bulevardul Traian și bulevardul Decebal din Chișinău.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin