Rusia anunță că va renunța la euro și dolar la plățile pentru resursele energetice

Rusia va impune ca plățile pentru resursele energetice procurate de alte țări să fie efectuate doar în monedele naționale ale țărilor importatoare, fie în ruble rusești. Despre asta a declarat viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, citat de TASS. Potrivit acestuia, în viitorul apropiat, Rusia intenționează să renunțe la euro și dolar. Novac a menționat că, în prezent, China deja plătește pentru gazul rusesc în yuani. 

„Acest vector va continua, colegii noștri din Republica Populară Chineză deja plătesc în yuani pentru gaz și parțial pentru petrol. Plățile se efectuează și în ruble. Vom continua să îmbunătățim aceste decontări în monede naționale”, a declarat oficialul rus, în cadrul unui interviu.

Din 1 aprilie 2022, în conformitate cu decretul lui Vladimir Putin, Rusia a decis ca plățile pentru furnizarea gazului în țările calificate de regimul de la Kremlin drept „neprietenoase” să fie efectuate în ruble. Comisia Europeană a apreciat atunci aceasta decizie drept o încălcare a implementării sancțiunilor. În același timp, autoritățile de la Ankara au fost de acord să plătească în ruble.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *