Scandalul grâului din Ucraina: Ministerul Agriculturii face un pas înapoi și renunță la ideea de a impune restricții la import

Amenințările Kievului au determinat Chișinăul să cedeze. Ministerul Agriculturii a renunțat la ideea de a restricționa importul de grâu și produse oleaginoase din Ucraina, după ce autoritățile din țara vecină au avertizat că, în acest caz, vor sista toate importurile din Republica Moldova. Asta chiar dacă fermierii moldoveni au amenințat cu proteste, în cazul în care Guvernul nu le va lua apărarea.  

„Interdicția în sine a importurilor din Ucraina în Republica Moldova nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția aceasta dădea zero rezultat barat. În plus, dacă ucrainenii introduceau restricții la importul produselor moldovenești, precum legume, se pierdea foarte mult. Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.

Asta deși, anterior, ministerul de resort a anunțat că intenționează să restricționeze temporar importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina, așa cum au făcut mai multe state membre ale Uniunii Europene din regiune, printre care România. Despre acest lucru a vorbit ministrul Agriculturii, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

În replică, autoritățile ucrainene au reacționat foarte dur și au amenințat Chișinăul cu sistarea tuturor importurilor din R. Moldova. „Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerat un pas extrem de neprietenos și va atrage după sine o interdicție imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a menționat Taras Kachka, adjunctul ministrului Agriculturii de la Kiev. 

În același timp, fermierii moldoveni acuză Guvernul că a întârziat nepermis de mult aplicarea măsurii de interzicere a importurilor de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina și spun că, dacă o asemenea decizie nu va fi luată vor ieși la proteste împotriva guvernării.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin