Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, despre „Festivalul Tradițiilor Românești: Acest regal de artă populară românească demonstrează că facem parte toți din aceeași paradigmă identitară

Grădina Botanică din Chișinău va găzdui, în perioada 17 – 19 mai, cea de-a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești, eveniment organizat de Guvernul României, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM). Într-un interviu pentru Ziarul Național, Secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, a oferit mai multe detalii despre eveniment, aflat sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis. Potrivit lui Dupu, simbolistica acestui proiect este una uriașă și poziționează activitățile noastre, ale echipei Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în spațiul nostru comun, istoric și identitar.

Ne așteptăm la o prezență superioară anului trecut

„Ca și anul trecut, și în acest an vor sosi la Chișinău artiști populari din toate regiunile României, din Bucovina, Maramureș, ținuturile Banatului și a Olteniei, din toată țara. Măiestria și meșteșugurile lor, dovezi incontestabile ale românismului ca stare de spirit, vor fi prezentate, în cele trei zile de festival, tuturor vizitatorilor. Ne așteptăm la o prezență superioară anului trecut. Este și firesc, pentru că am învățat foarte multe lucruri în 2023. În acest an, comunicarea evenimentului a fost setată pe mai multe canale și demarată mai din timp. Ne-am pregătit mult mai bine și suntem convinși că și rezultatele vor fi mai bune”, a menționat Dupu.

Festivalul va dura trei zile, de la 10.00 dimineața și până la orele 21.00 – intrarea este liberă

„Invitația este una sinceră și adresată tuturor celor care vor să-și petreacă timp de calitate, într-un spațiu 100% românesc. Intrarea este liberă, de la deschiderea festivalului, vineri, de la ora 10.00, și până duminică-seară, la finalul unui concert memorabil oferit de artiștii de la Direcția 5. Vineri vor concerta Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Diana Bucșă, Fanfara din Zece Prăjini, iar în seara zilei de sâmbătă atmosfera va fi asigurată de originalitatea celor de la Domino și Robin and The Backstabbers. Credeți-mă, fiecare moment a fost gândit în așa fel, încât vizitatorii să nu aibă niciun motiv să se plictisească. În cele trei zile ale festivalului, la fiecare stand de meșteșuguri, amenajat și pregătit pentru a permite o interacțiune completă între artistul popular și vizitator, se vor desfășura ateliere de creație cu adevărat originale și memorabile. Și, în tot acest timp, pe scena mare amenajată în Grădina Botanică, zeci de momente artistice, susținute de colegii și prietenii noștri din Republica Moldova, ne vor bucura și ne vor apropia pe unii de ceilalți, de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Adrian Dupu.

Secretarul de stat al DRRM a adăugat că Guvernul României este foarte asumat în ceea ce privește relația dintre România și Republica Moldova, iar pe termen mediu și lung s-a demonstrat că România menține pe lista sa de priorități sprijinul constant pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi.

„Acest eveniment, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, este parte a unui program coerent de comunicare, în stânga Prutului, a elementelor de identitate și tradiție românească. Investim constant și foarte articulat în tot ce înseamnă comunicarea culturii, tradițiilor și spiritualității românești și înțelegem cu limpezime că susținerea unor astfel de proiecte garantează formularea unor percepții pozitive, reale și corecte, față de rolul pe care România îl are în parcursul european al Republicii Moldova. Cetățenii din stânga Prutului, așa cum este și firesc, au nevoie de certitudini, de predictibilitate și de argumente foarte solide care să le permită să asume la modul total drumul european al statului lor. Locul Republicii Moldova este și va fi lângă România, în Uniunea Europeană. Pentru că istoric, cultural și identitar nu se poate întâmpla altfel. Festivalul Tradițiilor Românești, acest regal de artă populară românească, demonstrează, cu vigoare și eleganță, că facem parte toți din aceeași paradigmă identitară”, a adăugat Dupu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *