Situația se agravează în Ucraina: Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și-a anulat vizita la Madrid, programată pentru vineri, 17 mai, potrivit unor surse din Casa Regelui, după ce a apărut informația că urmează să se întâlnească cu regele Spaniei Felipe al VI-lea și apoi să ia prânzul la Palatul Regal, transmite Euroactiv.

Palatul Zarzuela nu a explicat motivele suspendării călătoriei. Aceasta urma să fie prima vizită a lui Zelenski în Spania și în care acesta trebuia să se întâlnească și cu premierul Pedro Sánchez pentru a semna un acord bilateral de cooperare în domeniul securităţii cu Spania.

Guvernul de la Kiev nu a anunțat oficial vizita, deși, luni, surse guvernamentale au recunoscut că pregătirile sunt în curs. Ministerul Afacerilor Externe de la Madrid și șeful acestuia, José Manuel Albares, evitaseră totuși să confirme vizita lui Zelenski.

„Cu privire la orice mișcare a președintelui Zelenski oriunde în lume, din motive de securitate, în primul rând, nu am de gând să comentez, să confirm, să infirm sau să adaug”, a spus el.

Albares a spus că luni a fost în contact telefonic cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, dar a insistat că „din multe motive, inclusiv de securitate”, nu va comenta posibila vizită.

Surse diplomatice spun că vizita președintelui ucrainean, care urma să includă și Portugalia, a fost anulată din cauza situației complexe cu care se confruntă țara sa în fața ofensivei ruse.

Ucraina și-a retras trupele în apropierea mai multor sate din estul regiunii Harkov, unde forțele rusești avansează și bombardează de săptămâna trecută așezări de-a lungul frontierei, a anunțat miercuri Kievul.

„În unele zone, în jurul localităților Lukianți și Vovceansk, ca răspuns la focul inamic și la asalturile trupelor terestre și pentru a salva viețile militarilor noștri și a evita pierderile, unitățile noastre au efectuat manevre și s-au mutat pe poziții mai avantajoase”, a anunțat armata ucraineană în cursul nopții de marți spre miercuri.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *