Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a făcut joi un apel puternic către statele membre ale Alianței, solicitând o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru Apărare și accelerarea producției militare pentru a contracara amenințările Rusiei. Într-un discurs susținut la Bruxelles, în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Europe, Rutte a subliniat că actualele niveluri de investiții nu sunt suficiente pentru a face față provocărilor viitoare.
„Rusia se pregătește pentru confruntări pe termen lung, atât cu Ucraina, cât și cu noi. (…) Ceea ce se întâmplă în Ucraina s-ar putea întâmpla și aici. Și indiferent de rezultatul acestui război, nu vom fi în siguranță în viitor decât dacă suntem pregătiți să facem față pericolului”, a declarat Rutte, avertizând că NATO nu este pregătită pentru ce va urma în următorii 4-5 ani.
Mark Rutte a cerut statelor NATO să crească bugetele Apărării la 3% din PIB, comparativ cu obiectivul actual de 2%, pe care doar 23 din cele 32 de state membre îl vor atinge anul acesta.
„În timpul Războiului Rece, europenii cheltuiau peste 3% din PIB-ul lor pentru Apărare”, a amintit el.
De asemenea, liderul NATO a subliniat necesitatea de a reduce cheltuielile pentru sănătate, pensii și alte beneficii sociale pentru a redirecționa fondurile către Apărare.
„În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pentru pensii, sănătate și sisteme de securitate socială. Avem nevoie de o mică parte din acești bani pentru a ne face apărarea mult mai puternică și pentru a ne păstra modul de viață. (…) Fără securitate, nu există libertate. Nici spitale, nici școli, nici afaceri. Nu există nimic”, a explicat el.
Rutte a venit și cu un apel către cetățenii țărilor NATO, în special din Europa.
„Spuneți băncilor și fondurilor de pensii că este pur și simplu inacceptabil că refuză să investească în industria de apărare. Apărarea nu este în aceeași categorie cu drogurile ilicite și pornografia.
Investiția în apărare este o investiție în securitatea noastră. Este o necesitate!”
Sugestia lui corespunde şi solicitării preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care de asemenea le-a cerut statelor NATO să-şi crească bugetele Apărării la 3% din PIB, iar într-un interviu publicat în weekend el a spus că ar putea lua în considerare ieşirea SUA din NATO dacă celelalte state membre „nu-şi plătesc facturile”.
Donald Trump a afirmat recent că ar lua „absolut” în considerare posibilitatea ieşirii Statelor Unite din NATO dacă aliaţii nu „îşi plătesc facturile”.