STATISTICĂ | România este principala piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești. Rusia se clasează abia pe locul șase

România rămâne a fi principala destinație a exporturilor moldovenești. Ea conduce detașat topul țărilor în care ajung mărfurile noastre, cu o cotă de peste 33 la sută, arată datele Biroului Național de Statistică. Pe locul doi se află Ucraina, iar poziția a treia este ocupată de Germania. Rusia se află abia pe locul 6 în acest clasament.

Astfel, potrivit BNS, în ianuarie-februarie 2023, principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri au fost: România (33,6%), Ucraina (16,0%, în creștere cu 13,7 puncte procentuale față de ianuarie-februarie 2022), Germania (5,7%), Italia (5,6%), Federația Rusă și Turcia (câte 4,0%), Cehia (3,3%), Belarus (2,9%), Polonia (2,6%), Spania (2,0%), Franța, Cipru și Statele Unite ale Americii (câte 1,6%), Ungaria, Bulgaria și Kazahstan (câte 1,4%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,1%), Olanda, Emiratele Arabe Unite (0,8%), Elveția și Grecia (câte 0,7%), Lituania (0,6%) și Georgia (0,5%).

Prin urmare, Uniunea Europeană este, de departe, principala piață de desfacere a produselor moldovenești, cu o pondere de 62,4% din totalul exporturilor. Asta în timp ce spațiul CSI (în care este inclusă deocamdată și Ucraina) are o pondere de doar 24,8 la sută.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *