Un angajat al Ambasadei Rusiei urmează să fie declarat persona non-grata. Ambasadorul Vasnețov, convocat la Ministerul de Externe

Un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi declarat persona non-grata și va trebui să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Altuia i-a fost retras cardul de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia vine ca urmare a scandalului de acum două zile, ai căror protagoniști au fost reprezentanții misiunii diplomatice, în contextul interdicției de intrare în țară aplicată liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Anunțul despre intenția autorităților de la Chișinău  a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința cabinetului de miniștri. Acesta a precizat că Ministerul de Externe l-a convocat astăzi ambasadorul rus Oleg Vasnețov, pentru a i se comunica decizia luată.

„Aceștia (funcționarii ambasadei – n.n.) au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de președintele Tatarstanului, căruia nu i s-a permis accesul pe teritoriul țării noastre. Acestor funcționari urmează să le fie retrase cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Suplimentar, premierul Dorin Recean a examinat posibilitatea declarării persona non-grata a unui oficial de la Ambasada Federației Ruse, ca urmare a acestui comportament necorespunzător. Elementul de actualitate este că MAIE convoacă astăzi pe ambasadorul Federației Ruse pentru a-l informa despre decizia autorităților noastre și pentru a-i aduce la cunoștință despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament, în raport cu autoritățile noastre”, a menționat Daniel Vodă.

Amintim că, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Dorin Recean s-a referit la scandalul legat de împiedicarea președintelui Tatarstanului de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. El a ținut să precizeze că reprezentanții unei țări precum Rusia, care comite atrocități în Ucraina, nu sunt bineveniți în Republica Moldova și le-a cerut politicienilor de la Chișinău să nu mai lanseze astfel de invitații.

Incidentul s-a petrecut luni, 17 aprilie, când Rustam Minnihanov, însoțit de câțiva oficiali ruși, a aterizat la Chișinău cu un avion privat, cu intenția de a ajunge în regiunea găgăuză, pentru a-l susține pe unul dintre candidații pentru funcția de bașcan.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *