Tarifele la gazele naturale nu mai scad. Șeful Moldovagaz: Nu vom avea prețuri mai mici până la sfârșit de an

Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban spune că nu există premise de micșorare a tarifelor la gaze naturale cel puțin până la 1 ianuarie 2024. Ceban dă asigurări, însă, că tarifele nu vor crește în această iarnă. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la postul de televiziune N4.

„Dacă va fi un preț  care se încadrează în limitele pentru o eventuală micșorare de tarif, dar nu avem aceste premise. E una ce se declară, la ce preț cumpără gazele naturale Energocom și alta e ce factură ne livrează. Factura diferă cu mult. Presa scrie despre 430-450 de dolari, însă factura este mult mai mare. Nu vă pot spune exact, dar e vorba de peste 600 de dolari pentru trimestrul 4. Ca să vorbim de o mișcorare, prețul de la care pornește reducerea este 550 de dolari”, a explicat Vadim Ceban.

Potrivit directorului „Moldovagaz”,  un tarif de 13-14 lei pentru luna octombrie care se tot zvonește este „ireal”.

„În Grecia se cumpără cu 430 de dolari, însă transportarea, stocarea, injectarea, extragerea și aducerea la hotar, acasă, costă. Nu ne ajută la formarea tarifului de 13-14 lei. Să nu uităm de gazele naturale scumpe pe care le mai avem în stoc. Nu cunosc volumul exact, aici Energocom poate răspunde, dar e vorba de gazul cumpărat la 900, 1000 de dolari”, a punctat Cebam

Vadim Ceban nu exclude că ar putea fi mai ieftin gazul în baza contractului cu Gazprom pentru primul trimestru al anului viitor, pentru că se schimbă formula. La fel, a dezvăluit că și-ar dori tarife mai mici care se reflectă și pe piața internațională, chiar dacă trendul este în ascensiune.

„Cel puțin până în decembrie tariful va fi de 18 lei? Posibil de la 1 ianuarie va fi alt tarif. După prognoza noastră, devierile tarifare vor fi la zero și vor fi premise. 15 lei? Nu vreau să dau nicio cifră. Majorări pot spune cu ferminate că nu vom avea. Avem contracte, volumele sunt prevăzute. Sperăm la un moment important: CET-urile vor lucra doar pe gaze naturale și acest lucru va oferi posibilitatea de a crește consumul, în plus devierile tarifare vor fi recuperate mai rapid”, a conchis Vadim Ceban.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram