UE cere Israelului să „înceteze imediat” operaţiunea militară de la Rafah

Uniunea Europeană îndeamnă Israelul să încheie imediat operațiunea militară de la Rafah. Această operațiune perturbă și mai mult distribuirea ajutorului umanitar în Gaza și duce la mai multe strămutări interne, expunere la foamete și suferințe umane, se arată într-o declarație oficială a înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

„Peste un milion de civili se adăpostesc în și în jurul lui Rafah și li s-a spus să evacueze în zone care, potrivit Națiunilor Unite, nu pot fi considerate sigure. În timp ce UE recunoaște dreptul Israelului de a se apăra, Israelul trebuie să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internațional umanitar și să ofere siguranță civililor”, a declarat Borrell.

De asemenea, Uniunea Europeană cere Israelului să se abțină de la agravarea în continuare a situației umanitare deja îngrozitoare din Gaza și să redeschidă punctul de trecere din Rafah. Şeful diplomaţiei europene susține că în cazul în care Israelul își va continua operațiunea militară la Rafah, ar pune inevitabil o presiune puternică asupra relației UE cu Israel.

„În acest sens, Uniunea Europeană condamnă, de asemenea, atacul Hamas asupra punctului de trecere Kerem Shalom, care a obstrucționat și mai mult livrarea ajutorului umanitar. Facem apel la toate părțile să își dubleze eforturile pentru a obține o încetare imediată a focului și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas”, se mai arată în declarație.

Armata israeliană a intrat în Rafah cu tancuri pe 7 mai. De atunci, punctul de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Egipt a rămas închis, deşi este crucial pentru convoaiele care transportă ajutoare pentru o populaţie ameninţată de foamete în Gaza, conform ONU.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *