Un artist francez a realizat la Kiev o pictură murală dedicată soldatului născut la Chișinău și executat cu sânge rece de ruși

O pictură murală imensă a artistului Christian Guemy a apărut în centrul Kievului pe o clădire clădire administrativă a Radei Supreme. Pictura îl înfățișează pe Alexandr Mațievski, prizonierul de război, care a fost executat la scurt timp după ce a strigat „Slavă Ucrainei”. Mațievski a fost ucis în decembrie 2022. 

El s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani. Președintele Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem cu  titlul de Erou al Ucrainei. „Un războinic ucrainean. Un om care va fi cunoscut și amintit pentru totdeauna. Pentru curajul său, pentru încrederea în Ucraina și pentru „Gloria Ucrainei!”. Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!”, a anunțat președintele ucrainean. 

Potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțelor Armate ale Ucrainei, la 30 decembrie 2022, Mațievski, împreună cu patru camarazi, s-a angajat în luptă cu forțele rusești în apropiere de Soledar. Întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu. Nu se cunosc mai multe detalii despre această bătălie și nici cum a fost capturat soldatul ucrainean de ruși. Mațievski s-a născut în 10 mai 1980, în Republica Moldova, mama sa fiind detașată la Chișinău să lucreze la o fabrică de încălțăminte. După destrămarea URSS, familia lui Mațievschi s-a reîntors în Ucraina. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *