VIDEO | Igor Grosu: Acum nu văd o necesitate să apelăm la gazul rusesc. La nivel politic nu a am avut astfel de discuții

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, nu „vede o necesitate” ca R.Moldova să cumpere gaz de la Gazprom pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută la emisiunea Moldova LIVE de la Exclusiv TV, în contextul în care, acum câteva zile, atât directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, cât și ministrul Energiei, Victor Parlicov, au spus că am putea cumpăra, din nou, gaz de la „Gazprom”, începând din luna mai. 

„O parte din gaze va merge pe malul stâng. Pe malul drept – acum eu nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc. Că el o să devină mai ieftin, știți cum, eu mă uit acum la fluctuații pe burse, la consecințele războiului care au loc acolo – ceea ce face Federația Rusă acolo este crimă de război. (…) La nivel politic nu am avut astfel de discuții. Probabil, ei, la nivel de instituții, au avut o analiză. Am văzut și eu în spațiul public expuneri la acest capitol. Rugămintea a fost să facă toate analizele, să le pună pe masă și noi o să luăm o decizie, bazată pe analize, pe argumente. Bineînțeles, interesul național este ca să fie cât mai diversificat, să fie cât mai accesibil și să nu fim șantajați”, a declarat Igor Grosu. 

Recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că în condițiile în care contractul cu „Energocom” expiră în 30 aprilie 2024, cel mai probabil, din luna mai, R.Moldova va relua livrările de gaze de la „Gazprom”, în baza contractului din 2021. Potrivit lui, acest lucru se va întâmpla doar dacă prețurile propuse de concernul rus vor fi mai avantajoase.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram