Președintele Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după scandalul grațierii unui condamnat într-un dosar de pedofilie 

Președintele Ungariei, Katalin Novak, a demisionat în urma presiunilor publice după grațierea pe care a acordat-o, în aprilie 2023, unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie. Această decizie a declanșat un scandal politic fără precedent în Ungaria.

Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022. Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

„Am emis o grațiere care a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni. Am făcut o greșeală”, a declarat sâmbătă Novák. Puterea de clemenţă este poate cea mai sensibilă dintre toate. Pentru că o decizie privind viaţa unei persoane trebuie să fie luată pe baza cererii de graţiere şi a informaţiilor disponibile. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi. M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, a declarat Novak, potrivit Reuters, citat de Digi24. 

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia șefului statului ungar. Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria, în aprilie 2023, Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului. Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare. După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram