VIDEO | Ion Ceban, după consultările de la Președinție: MAN susține referendumul, dar după metoda în care s-a organizat și în alte țări

Liderul MAN, Ion Ceban, susține în continuare ideea organizării unui referendum privind integrarea R. Moldova în UE, dar spune că acesta ar trebui desfășurat după modelul altor țări care s-au integrat în spațiul comunitar, adică după finalizarea procesului de negocieri. Mai mult, primarul Capitalei consideră că actuala guvernare politizează intenționat acest proces, iar ideea de a-l organiza în aceeași zi cu alegerile prezidențiale confirmă acest lucru.

„Calea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și acest lucru este ireversibil. Partidul MAN susține acest proces, a declarat despre asta și a stipulat poziția sa și în programul formațiunii. Noi am propus și acel Pact similar celui de la Snagov. Doar că acțiunile pe care le întreprinde astăzi partidul de la guvernare în raport cu toate procesele din țara noastră sunt antieuropene și noi urmărim aceste abuzuri în toate domeniile”, a declarat Ceban, după întrevederea de la Președinție.

În context, acesta a acuzat guvernarea PAS de presiuni asupra autorităților locale APL, de licitații trucate, subjugarea instituțiilor, de mimarea reformei justiției,  și că ar modifică peste noapte a regulile electorale.

„Integrarea Europeană este despre democrație, despre respectarea legilor și crearea condițiilor mai bune de trai pentru cetățenii noștri și nu condiții care să îi determine să lase totul și să plece din țară. Integrarea Europeană este despre oamenii noștri în primul rând, după care ambițiile politice. MAN susține referendumul după metoda în care s-a organizat și în alte țări, fiind candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. Dacă nu sunt ambiții politice, atunci de ce referendumul nu este organizat într-o altă zi decât cea aleasă pentru ziua alegerilor prezidențiale sau după finalizarea negocierilor, așa cum s-a organizat în alte țări candidate?”, s-a întrebat Ceban.

Astfel, el a concluzionat că PAS și Maia Sandu urmăresc „scopuri personale ” și neglijează riscurile și consecințele care pot urma, fapt ce-l face să creadă „că interesele personale ale guvernanților sunt mai presus decât interesele țării”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram