VIDEO | Ioniță îi răspunde lui Tofilat și demonstrează că R. Moldova plătește totuși cel mai mare preț pentru gaz din regiune

Se caută un specialist onest în energetică! Expertul economic Veaceslav Ioniță reiterează faptul că Republica Moldova plătește cel mai mare preț pentru gaze printre țările din sud-estul Europei și-l acuză pe Sergiu Tofilat de partizanat politic și manipulare. În cadrul emisiunii sale Analize Economice, realizate de IDIS Viitorul, economistul explică în detalii modul în care se formează datele și cum ar trebui ele interpretate.

Totul a pornit de la o replică a lui Tofilat la adresa lui Ioniță, mediatizată pe larg de presa apropiată puterii, prin care actualul membru al consiliului de observatori al Moldovagaz îl contrazice pe expertul de la IDIS Viitorul, după ce acesta a spus că cetățenii moldoveni achită pentru gaz cel mai mare preț din regiune. El l-a acuzat pe Ioniță că ar fi manipulat cu cifrele și ar fi emis o concluzie eronată, mai mult decât atât, l-a învinuit că ar face jocul Rusiei.

Ca urmare, Veaceslav Ioniță a revenit asupra subiectului și a demonstrat că anume Tofilat este cel care manipulează și interpretează eronat cifrele, sugerând că acesta denaturează intenționat realitatea, în interesul actualei puteri. Mai mult, acesta se arată stupefiat de afirmațiile lui Tofilat care afirmă că în Republica Moldova gazul ar fi mai ieftin decât în România, fapt care vine în contradicție flagrantă cu cifrele.

În context, Veaceslav Ioniță precizează că Sergiu Tofilat a ajuns expert în energetică chiar la inițiativa lui, după ce în 2006, Rusia a sistat livrarea gazului către R. Moldova, iar IDIS Viitorul l-a angajat și l-a pregătit, anticipând că aceste crize vor dura încă mulți ani înainte. Doar că, între timp, Tofilat ar fi început să facă partizanat politic, fapt care îi diminuează substanțial credibilitatea.

Drept urmare, Ioniță a anunțat că IDIS Viitorul caută în prezent o persoană care ar fi interesată să se specializeze în acest domeniu și pe care ar fi dispuși să o angajeze. Asta deoarece este nevoie de o voce onestă care să explice obiectiv cum stau lucrurile pe piața energetică, iar cetățenii să nu mai fie manipulați experții care apără interesele puterii politice.

Vedeți mai jos emisiunea integrală.

Distribuie acest articol

One thought on “VIDEO | Ioniță îi răspunde lui Tofilat și demonstrează că R. Moldova plătește totuși cel mai mare preț pentru gaz din regiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *