VIDEO | Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, susține că „este posibilă” soluționarea conflictului transnistrean până în 2030

Conflictul transnistrean poate fi soluționat până în 2030, susține vicepremierul Mihai Popșoi. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, totuși, ezită să ofere garanții că acest lucru se va întâmplat. Declarațiile au fost făcute marți, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

„Tatăl meu este veteran al războiului de pe Nistru, a apărat suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova, iar eu, în calitate de diplomat, nu pot admite altă soluţie decât una paşnică şi în contextul oportunităţilor care se deschid este fezabil ca acest lucru să se întâmple. În ce măsură vom reuşi depinde şi de constrângerile regionale, aşa cum bine punctaţi. Este cert că avem sprijinul deplin al partenerilor şi prietenilor noştri din Ucraina, nemaivorbind de România”, a declarat oficialul.

Popșoi  a insistat că poziţia cea mai problematică este cea a Federaţiei Ruse, care de 30 de ani menţine trupe pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida nenumăratelor insistenţe ale autorităţilor de la Chişinău şi ale comunităţii internaţionale, dar şi a angajamentului public internaţional asumat de Moscova la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

„Va trebui să muncim, să depunem eforturi diplomatice împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a apropia acel moment când Federaţia Rusă va conştientiza că trebuie să renunţe la acea prezenţă militară care nu are niciun substrat legal, juridic în Republica Moldova”, consideră Popșoi.

În acelaşi interviu, şeful diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi deschise cât mai curând, menționând aportul României care va valorifica aceast proce.

„Noi suntem încrezători, graţie relaţiilor bune pe care le avem şi sprijinului consensual în rândul tuturor marilor partide europene faţă de Republica Moldova. Am văzut acest lucru de fiecare dată în Parlamentul European, atât Stânga, cât şi dreapta Renew, Verzii, până şi conservatorii, în mare parte, au oferit sprijin de fiecare dată Republicii Moldova. Avem un parteneriat foarte strâns şi apropiat cu delegaţia României în Parlamentul European”, a mai declarat Popșoi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram