VIDEO | Ministrul Muncii: Salariile unor bugetari întârzie din lipsă de bani, iar adaosurile promise de Guvern să le ceară de la autoritățile locale

Asistenții sociali nu și-au primit încă salariile pentru luna martie, deoarece „nu există suficiente acumulări la buget”. Cel puțin asta susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În ceea ce privește adaosul de 1300 de lei, pe care alți bugetari îl primesc, nu și această categorie de angajați, el le sugerează să ceară acești bani de la autoritățile publice locale.

„Noi avem asistenți personali în toate localitățile care sunt finanțați atât din bugetul de stat, cât și din Fondul de protecție a populației, care este un fond în care se acumulează sume din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate ș.a.m.d. În acest an avem subîncasări în acest fond și asta înseamnă că o pentru parte din persoane, în mare parte asistenții sociali, care sunt achitați din acest fond, nu avem sumele suficiente ca să-i achităm. În curând guvernul va efectua rectificări bugetare și vom rezolva problema”, a spus ministrul Buzu, în cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la N4, moderată de Gheorghe Gonța.

Întrebat de ce, în cazul unora, nu se respectă decizia Guvernului privind acordarea unui adaos la salariu în mărime de 1300 de lei, Alexei Buzu a pasat responsabilitatea la autoritățile publice locale.

„Cât privește adaosul de 1300 de lei, această sumă trebuie să o asigure Consiliul Raional, care este angajatorul. În Republica Moldova noi avem bugetul de stat și bugetele locale. Când Guvernul a luat această decizie a încercat să evalueze capacitatea financiară a tuturor, inclusiv a autorităților publice locale. Toate persoanele care sunt angajate de către Guvern au primit aceste 1300 de lei, adaos lunar. Persoanele care sunt angajate de autoritățile publice locale, trebuie să fie plătite din fondurile lor”, a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Anterior, mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale au acuzat Guvernul că operează majorări salariale, cu care se laudă în fața cetățenilor, însă nu alocă bani suplimentari în acest sens, lăsând povara pe seama primăriilor și consiliilor raionale, care și fără asta abia de fac față cheltuielilor.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin