OPINIE | Vocea României la Chișinău: Ideea europeană nu trebuie monopolizată

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a început, la sfârșitul lunii aprilie, consultările referitoare la organizarea Adunării Naționale Moldova Europeană, a anunțat, pe rețelele de socializare, secretarul general al Aparatului președintelui, Andrei Spînu.

Potrivit acestuia, primele întrevederi ale șefului statului moldovean au avut cu reprezentanții societății civile, rectorii universităților, organizațiile de tineret și oameni de cultură. „În săptămânile următoare, vor urma întâlnirile și discuțiile pentru consolidarea suportul național pentru integrarea europeană”, a precizat oficialul.

Constat că primele întrevederi organizatorice ale evenimentului au urmat ca urmare unui comunicat de presă al PSDE.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Țurcanu, a anunțat pe Facebook că s-a întâlnit cu conducerea noului partid social democrat, unde a discutat despre participarea acestora la Adunarea Națională din 21 mai. Tot în aceiași zi, formațiunea politică moldovenească a transmis un comunicat de presă în care își arăta îngrijorarea pentru faptul că nu a fost constituit un comitet organizatoric al evenimentului, iar forțele politice autentic proeuropene nu au fost invitate la consultări publice legate de acest subiect.

Începerea consultărilor instituției prezidențiale pe marginea organizării Adunării Naționale Moldova Europeană se datorează imboldului discret transmis de Ambasada României la Chișinău.

Secretarul general al Aparatului președintelui, Andrei Spînu, a precizat că în săptămânile următoare, vor urma alte întâlniri.

Înțeleg că șeful statului moldovean nu dorește să se vadă cu reprezentanții socialiștilor ori ai lui Șor. Nu știu dacă vrea ori nu să se vadă cu domnul Voronin. Mai știu că doamna Sandu nu vrea să-l vadă pe primarul municipiului Chișinău, a spus-o clar: „Nu este un eveniment pentru Ion Ceban.”

Mesajul transmis de către statul român prin intermediul PSDE este unul clar: „Sesizăm un risc major de politizare și monopolizare a mesajului proeuropean de către un singur actor politic. Iar o acțiune concepută drept una de consolidare a societății, poate fi transformată într-un eveniment de partid”.

Motiv suficient pentru ca, la următoarele consultări ale doamnei președinte Maia Sandu, să fie prezenți reprezentanții partidelor politice parlamentare și neparlamentare pe marginea organizării Adunării Naționale Moldova Europeană.

Observ că noul partid social democrat moldovenesc – Partidul Social Democrat European – este protejatul social-democrației românești. Odată cu apropierea datei de 25 mai, data la care în fruntea Guvernului României va veni un reprezentant al Partidului Social Democrat, vocea acestei formațiuni politice va fi folosită mai intens de către oficialii de la București.

Constat, și îmi pare bine, că vocea statului român începe să fie auzită de decidenții politici de la Chișinău. Era și timpul : România este/va fi cea mai importantă țară de destinație pentru exportul moldovean, avocatul cel mai ferm al integrării europene și principalul donator financiar pe care îl are Guvernul de la Chișinău.

Autor: Victor NICHITUȘ

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram