VIDEO | Moldovenii, puși să plătească și pentru gazul consumat în trecut. Parlicov: „Când tariful era 4 lei, de ce nimeni nu striga că prețul nu-i real?!”

Prețul mare pe care îl achită moldovenii pentru gaz are la bază nu doar scumpirile fără precedent de pe piața internațională, din toamna-iarna anului trecut. Un alt motiv este că în facturile consumatorilor finali sunt incluse și devierile anterioare, când tariful era de puțin peste 4 lei. Despre acest lucru a vorbit ministrul Energeticii, Victor Parlicov, care a subliniat că prețul nu se va schimba atât timp cât această diferență nu va fi acoperită.

Prezent în platoul Realitatea Live, ministrul Energeticii a dat clar de înțeles că o eventuală ieftinire a gazului pentru consumatorii moldoveni va fi posibilă abia în toamna acestui an, înaintea noului sezon de încăzire.

„Sunt absolut sigur că prețurile pentru gaze în perioada rece a anului viitor vor fi cu mult mai bune decât iarna precedentă. Cea mai grea perioadă deja am trecut-o, iar acum avem o vară în care trebuie să consumăm și devierile. Un motiv pentru care prețul gazelor, iarna trecută, a fost atât de înalt este pentru că în acest preț a fost inclus ceea ce nu s-a achitat anterior de consumatori”, a declarat Victor Parlicov.

Mai mult acesta i-a apostrofat pe care care cer insistent micșorarea tarifului, întrebându-i de ce nu s-au revoltat atunci când prețul pe care îl achitau moldovenii pentru gaz era mai mic decât cel de pe bursă.

„Atunci când tariful era de 4 lei nimeni nu striga: „de ce e 4 lei că, iată, pe piața internațională gazul este 1000?! Noi de ce plătim 4 lei?!” N-am auzit voci care să strige: „majorați tarifele mai repede!” Atunci toată lumea era fericită, dar acum vine factura. Oamenii achită acum din devierile tarifare, acumulate în perioadele precedente, respectiv mai durează până se epuizează”, a subliniat Ministrul Energeticii.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *