VIDEO | Președintele rus a ajuns în China. Putin se întâlnește la Beijing cu „prietenul său drag” Xi Jinping

Putin-Xi

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, consolidând relaţia lor în cadrul unui summit care va fi umbrit de războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit AFP.

Putin și delegația sa au ajuns în această dimineață pe Aeroportul Internațional Capitala Beijing și au fost întâmpinați de ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao.

Este prima călătorie oficială a președintelui Putin în afara fostei Uniuni Sovietice în acest an, în condițiile în care în această lună a avut o deplasare în Kârgâzstan.

Curtea Penală Internațională, care îl acuză pe Putin că a deportat copii din Ucraina, obligă cele 123 de state membre ale instanței să îl areste și să îl transfere la Haga pentru a fi judecat dacă pune piciorul pe teritoriul lor. Nici Kârgâzstan și nici China nu sunt membre CPI.

În această săptămână, China primeşte reprezentanţi din 130 de ţări pentru un forum al proiectului istoric al preşedintelui Xi, Iniţiativa „Belt and Road”(„Noul Drum al Mătăsii”), pe care Beijingul îl foloseşte pentru a-şi extinde influenţa globală. Putin urmează să se întâlnească miercuri cu Xi pentru discuţii, a precizat Kremlinul.    

Ultima vizită a lui Vladimir Putin la Beijing a avut loc în februarie 2022, la Jocurile Olimpice de Iarnă, când Rusia și China anunțau un parteneriat „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca trupele ruse să invadeze Ucraina.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin