Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a comentat în termeni extrem de duri decizia PAS de a le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii de a candida, pentru o perioadă de cel puțin trei ani. Potrivit lui, , Parlamentul nu are competența să stabilească cine este corupt sau nu, acest drept avându-l exclusiv instanțele de judecată, lucru care se învață în primul an de facultate. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
„Vorbim și operăm cu termeni pe care nu-i înțelegem și nu-i cunoaștem. Atunci când vorbim despre coruperea politică este vorba despre o infracțiune care trebuie probată de o instituție judiciară. Nu este în măsură un organ administrativ să decidă asupra coruperii. Cu atât mai mult că nu este competent Parlamentul să decidă prin norme de blanchetă cine e corupt sau nu. În general, există un principiu de drept care se învață în anul întâi: faptele sunt stabilite de instanță. Or, faptul că dacă cineva a făcut parte dintr-un partid politic el este în mod automat corupt. Nu înseamnă că așa și este. Doar instanțele au dreptul ăsta. Acest proiect vine în contradicție, din punctul meu de vedere, cu foarte multe principii fundamentale de drept care nu sunt tocmai complicate, care se învață la facultățile de Drept în anul doi, trei”, a spus Tănase.
Potrivit fostului președinte al CC, legea adoptată de PAS luni, în ultima ședință a acestei sesiuni parlamentare, este una abuzivă și încalcă multe principii fundamentale ale dreptului, iar după schimbarea guvernării, noua putere poate folosi aceste norme împotriva PAS.
„Conjunctura politică i-a determinat să adopte aceste decizii. Ori, prin metode arbitrare și metode abuzive o democrație nu poate fi construită, deoarece în câțiva ani de zile la alegerile parlamentare dacă se schimbă majoritatea sau conjunctura și vine o altă majoritate și va decide că toți cei care au lucrat la Fundația Soros, bunăoară, sau au făcut parte din PAS sunt dușmani ai poporului și trebuie excluși din procesul politic ei vor avea un precedent foarte potrivit, ca o mănușă se va potrivi. Trebuie să înțelegem lucrurile un pic mai larg, decât interesul de moment de a bloca o persoană sau alta să participe într-o competiție electorală au alta”, a conchis fostul președinte CC.