Vlad Filat cere revizuirea dosarului în care a fost condamnat anterior, în instanțele naționale, conform deciziei CEDO

Fostul premier Vlad Filat a depus, astăzi, la Curtea Supremă de Justiție, o cerere de revizuire a procesului de judecată, în care a făcut anterior închisoare. Solicitarea vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru faptul că nu i-a asigurat un proces echitabil.

Filat susține, într-o postare pe Facebook, că a solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei.

„De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții Europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor etc”, notează fostul premier.

Potrivit lui, rejudecarea unei cauze, urmare a constatării încălcărilor de Curtea Europeană, este o modalitate prevăzută de legislația internațională, dar și de cea națională, pentru a repara erorile comise de instanțele naționale și pentru a aplica mecanismul „restitutio in integrum” potrivit căruia persoana este repusă în situația anterioară constatării violării.

„Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei monitorizează respectarea de către statele membre a angajamentelor lor internaționale care țin, inclusiv, de executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. În acest sens, o informație detaliată despre executarea de către Republica Moldova a hotărârii Curții europene prin redeschiderea procesului meu va fi expediată Comitetului de Miniștri”, se menționează în postare.

În concluzie, Filat își exprimă convingerea că, odată cu redeschiderea procesului și judecarea cauzei într-un proces public, cu respectarea drepturilor și garanțiilor fundamentele, își va demonstra nevinovăția, într-un proces corect, de care nu a putut beneficia, atât el, dar și multe alte persoane în perioada „statului capturat”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram