Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: Rusia va lupta pentru interesele sale „până la capăt”, dar nu are niciun interes să atace Polonia sau Letonia

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat în această noapte interviul cu președintele rus Vladimir Putin, filmat în Moscova. Este pentru prima dată când liderul rus stă de vorbă cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina în 2022.

În interviul de două ore și 7 minute, Putin a avut șansa de a face o nouă și foarte lungă incursiune prin istorie, de la Evul Mediu la politica externă a lui Lenin, pentru a justifica invadarea Ucrainei.

Când ajunge cu istoria în zilele noastre, Putin acuză Occidentul că prelungește războiul prin livrarea de armament Ucrainei. Putin afirmă că au existat discuții de pace cu Ucraina „aproape finalizate”, dar Kievul „a aruncat toate aceste acorduri și a ascultat instrucțiunile țărilor occidentale, ale țărilor europene și ale Statelor Unite de a lupta împotriva Rusiei până la capăt”.

Întrebat direct dacă ar exista vreun scenariu în care să trimită trupe în Polonia, Putin întreabă retoric: de ce am face asta?, continuând „doar dacă atacă Rusia”. Apoi se apără spunând că liderii occidentali și-au speriat propriii cetățeni că „Rusia va folosi arme nucleare tactice”, doar pentru a stoarce bani de la contribuabili.

„Pur și simplu, nu avem niciun interes. Este doar o amenințare. (…) Este absolut exclus. Este împotriva bunului simț să te implici într-un fel de război global și un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. (…) Tot timpul i-au speriat pe toți cu noi. Mâine, Rusia va folosi arme nucleare tactice. Mâine, Rusia va folosi asta. Nu, poimâine. Pentru a stoarce bani suplimentari de la contribuabilii americani și de la contribuabilii europeni în confruntarea cu Rusia în teatrul de război ucrainean. Dar, scopul este de a slăbi Rusia cât mai mult posibil.”

BBC remarcă faptul că anumite subiecte nu au fost deloc abordate în interviul de două ore. Carlson nu a întrebat despre presupusele crime de război comise de soldații ruși în Bucea sau în altă parte, despre îndepărtarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia, care a dus la emiterea unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele lui Putin, despre moartea rivalilor politici sau despre încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Analiștii politici susțin că interviul a avut loc în timp ce Putin speră că atât sprijinul occidental pentru Kiev va scădea, cât și moralul ucrainenilor până la punctul în care obiectivele de război ale Rusiei sunt realizabile. De asemenea, vine în contextul în care sprijinul militar american pentru Kiev este pus sub semnul întrebării pentru că parlamentarii republicani blochează un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram