Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a demis din fucție pe șeful militar al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta a fost înlocuit de comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski. 

Anunțul făcut în această seară Zelenski vine după mai multe zile de speculaţii că preşedintele se pregăteşte să îl demită pe popularul comandant-şef al armatei. 

„Lupta noastră continuă și evoluează în fiecare zi. Sarcinile anului 2022 sunt diferite de cele ale anului 2024. Acesta este motivul pentru care toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități. Pentru a câștiga împreună”, a declarat Zalujnîi pe canalul său de Telegram la scurt timp după anunțul demiterii sale.

Diferențele de viziune dintre Zelenski și Zalujnîi au ieşit în evidenţă de când contraofensiva ucraineană lansată anul trecut nu a obţinut decât progrese limitate împotriva forţelor ruseşti bine ancorate de-a lungul liniei de front de 1.000 km în sudul şi estul Ucrainei.

Zalujnîi a acordat un interviu pentru presa occidentală în noiembrie, în care a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură. Acest lucru a atras un reproş din partea preşedintelui. Săptămâna trecută, în timp ce zvonurile privind demiterea sa se intensificau, el şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi tehnologii de război.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram