Washington Post: Serviciile de informații ale Ucrainei și CIA au fost în spatele uciderii Dariei Dughina

Dughina

Asasinarea jurnalistei Daria Dughina a fost organizată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), susține publicaţia “The Washington Post”, citând surse din cadrul serviciilor speciale.

Articolul se bazează pe interviuri cu peste două duzini de oficiali actuali și foști ai serviciilor secrete și de securitate ucrainene, americane și occidentale, care au vorbit sub condiția anonimatului, invocând preocupări de securitate, precum și sensibilitatea subiectului.

Potrivit publicației, componentele bombei pentru Dughina au fost trecute peste graniță, ascunse într-o cușcă de pisici într-o mașină aglomerată în care se afla o mamă și fiica ei de 12 ani.

Serviciul de Securitate al Ucrainei s-a pregătit pentru aceasta și alte operațiuni timp de aproape 10 ani în strânsă cooperare cu CIA, notează jurnaliștii americani. Din 2015, CIA a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a transforma serviciile Ucrainei în aliați puternici în lupta împotriva Moscovei, a scris Washington Post.

„Asistăm la nașterea unui grup de informații precum Mossad-ul în anii 1970”, a declarat un fost oficial înalt al CIA, referindu-se la serviciul de spionaj al Israelului, care a fost acuzat de multă vreme că a comis asasinate în alte țări.

“Dacă operațiunile de informații ale Ucrainei devin și mai îndrăznețe, cum ar fi vizarea rușilor din țări terțe, ar putea provoca discordie cu partenerii și ar putea intra în conflict serios cu obiectivele strategice mai largi ale Ucrainei. Aceste obiective includ aderarea la NATO și la Uniunea Europeană”, a declarat al doilea oficial pentru publicația americană.

Potrivit Washington Post, Serviciul de Securitate al Ucrainei și Direcția Principală de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării au efectuat zeci de asasinate de oficiali ruși în teritoriile ocupate ale Ucrainei, colaboratori ucraineni, ofițeri din spatele primelor linii și susținători de seamă ai conflictului din adâncul Rusiei în ultimii 20 de ani.

Jurnalista Daria Dughina, fiica ultranaționalistului Alexandr Dughin, supranumit și ideologul lui Putin, a fost ucisă anul trecut într-un atac cu mașină capcană în apropierea Moscovei. Se presupune că în mașină trebuia să urce și tatăl ei, care în ultimul moment s-a răzgândit. Serviciul de securitate rus FSB au acuzat agențiile de informații ucrainene că au pus la cale uciderea ei, lucru pe care Kievul l-a negat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *